6 Şubat 2023 depremleri bir kez daha gösterdi ki ülkemizin yapı-deprem mühendisleri olarak almamız gereken çok uzun bir yolumuz var.
Sanıyoruz bu yolda alınması gereken ilk viraj yetkin mühendislik olmalı. Yetkin mühendislik artık nerede ise tüm mühendislerin ve meslek kuruluşlarının olması ve uygulanması konusundan hemfikir olduğu bir müessese. Uzun yıllardır tartışılan yapı-deprem mühedisliğinde yetkin mühendislik, 2023 depremlerinden sonra yasa koyuculardan tarafından gündeme alınması gereken en önemli konulardan birisi.
Almamız gereken diğer bir viraj bu örgütlenme çerçevesinde güncel ve dünya standartlarında ve ülkemizin sorunlarına yönelik mühendislik bilgisi üretmek ve yayınlar yolu ile bu bilgisi paylaşmak. Bu şekilde, etik ihlaller ile amacı dışından paket program kullanımının da azalmasına katkıda bulunabiliriz. Bina türü yapı dışından birçok yapı türü konusunda tecrübe ve bilgi açısıdan ülke olarak çok eksiğimiz bulunuyor. Geniş katılımlı teknik komite çalışmaları ile bu açığımızı kapatabiliriz.
Yapı-deprem mühendisliğinin en önemli ayaklarından birisi proje denetimi ve gözetimi. Yönetmeliklerimiz gereği özel yapılar için deprem tasarım gözetmenliği yapılıyor. Diğer tüm yapılar için de ilgili onay mercileri tarafındn yapılan proje kontrollerinin daha iyi seviyelerde yapılmasını sağlamalıyız.
Mesleğimizin halk tarafından daha iyi anlaşılması, saygınlığının geri kazandırılması ve yapı-deprem mühendislerinin özlük haklarınının geliştirilmesi için de bu platform bünyesinde gayret göstermeyi istiyoruz.
Mesleğimizde son yıllarda kronikleşen ve 6 Şubat 2023’de çok açık bir biçimde ortaya çıkan önemli sorunlar var. Bu sorunlar ile ancak başta bu platform daha sonra bir dernek bünyesinde örgütlenerek mücadele edebiliriz.